Nauwkeurige servosystemen fixeren patiŽnt en compenseren zwaartekracht

Samen met Onder de Linden uit Deventer heeft ERIKS Aandrijftechniek Schoonhoven een uniek fysiotherapie-apparaat voor het effectief behandelen van rugklachten ontwikkeld: de Mobex.

In de aanloop naar de beurs Aandrijftechniek in Utrecht in 2010 introduceerde ERIKS Aandrijftechniek BV Schoonhoven de ‘Engineering Challenge 2010', waarvoor O.E.M.-ers (machinebouwers) projecten konden indienen op het gebied van Motion Control. Het project Mobex van Onder de Linden BV uit Deventer is als winnaar naar voren gekomen. De eerste prijs was een cheque voor 40 engineeringuren ter waarde van maximaal 5.000 Euro! De aandrijvingen en besturingen voor het apparaat is als resultaat hiervan met hulp van de aandrijfspecialisten van ERIKS Aandrijftechniek Schoonhoven ontwikkeld. De Mobex is een uniek fysiotherapie-apparaat voor het effectief behandelen van rugklachten.

De Mobex
Het idee voor het nieuwe Mobex-toestel is gebaseerd op het welbekende fitnesstoestel met gewichten. Alhoewel de bewegingen die de gebruiker hiermee  kan maken op zich goed zijn, kleven er toch veel nadelen aan het apparaat als je dit vanuit een therapeutisch perspectief bekijkt. Zo zit de gebruiker los op de bank en worden de krachten ingesteld met gewichten die natuurlijk alleen tegenwicht bieden bij een omhooggaande beweging. Bij de retourbeweging zorgt de zwaartekracht er vervolgens voor dat dit zonder kracht gebeurt. Dat ongelijke krachtverloop is niet ideaal. Bovendien is het kunnen bewegen van het lichaam (en dus het kunnen verdraaien van de ruggenwervel) op de zitbank het grootste nadeel van het fitnesstoestel, omdat hierdoor geen gerichte krachtverdeling over de rug mogelijk is. Aan de ontwerpers van ERIKS Aandrijftechniek Schoonhoven en Onder de Linden de taak om hiervoor oplossingen te zoeken.

Oplossingen op basis van conventioneel fitnesstoestel
De ontwerpers zijn aan de slag gegaan met een min of meer conventioneel fitnesstoestel en hebben dat voorzien van lineaire actuatoren voor de verstelling van speciaal daarvoor ontwikkelde positioneersystemen en aanslagen. Daarnaast is een roterende servomotor toegepast die de taak van de gewichten heeft overgenomen, zodat daarmee een gepatenteerd belastingsysteem is gerealiseerd. In totaal bevat het Mobex toestel vijf lineaire actuatoren met versterkers, een servomotor met versterker, een door ERIKS Aandrijftechniek Schoonhoven in eigen huis ontwikkeld besturingboard en een PC met dedicated software, draaiend onder Windows XP. Alle componenten van het motion control systeem communiceren met elkaar door middel van een CANopen veldbus- systeem.

 Wilt u alle ins en outs weten over:

  • de gebruikte lineaire actuatoren en servomotor
  • veiligheid
  • PC software
  • resultaten tot nu toe

lees dan hier het volledige artikel!

Overige downloads:
-
Brochure over de Mobex

 
  

    « terug naar overzicht