ERIKS Aandrijftechniek sponsort First LEGOŽ League

Jongeren interesseren voor een toekomst in de techniek via wedstrijd

Terugblik spannende finaledag 10 december 2010

De zevende editie van de FIRST® LEGO® League Rijnmond was een groot succes. Meer dan veertig teams met ruim 400 deelnemers uit het basis en voortgezet (leeftijd 8-14 jaar) gingen de strijd aan op vier onderdelen, waarbij het thema 'Body Forward' hen de kans gaf om innovatieve manieren te ontdekken om te zorgen dat mensen een gelukkiger en gezonder leven kunnen leiden. Elk team bestaat uit ca. 10 jongeren waarvan de helft de robot bouwt en programmeert, en de helft een presentatie geeft. Naast de felbegeerde hoofdprijs waren er ook afzonderlijke prijzen te winnen voor het beste robotontwerp, de beste robotprestatie, de beste onderzoekspresentatie en het beste teamwork.

Dat de spanning hoog was bleek al bij de eerste deelnemers die zich samen met begeleiders en supporters heel vroeg op het Zadkine College meldden. Dat de zenuwen parten speelde bleek wel toen een team een doos vergeten was mee te nemen en ter plaatse een alternatief moest verzinnen. Dat winnen een doelstelling was bleek wel uit het aantal yell's, spandoeken en mascottes. Het dragen van een teamshirt was wel het minste. Enkele leuke voorbeelden van creatieve oplossingen en doorzettingsvermogen zijn:

  • Een team had bepaald dat een batterijspanning van 7,8V de beste resultaten geeft. Er was een apparaat gemaakt dat de spanning op het juiste niveau kon brengen en er waren 3 sets batterijen met de juiste spanning in het reservedelen pakket voorhanden.
  • Een team had een soort onderlosser gecreëerd om te zorgen dat de hartpomp op de juiste plek in het hart werd geplaatst.
  • Een team had voor de proef met de kwaadaardige cellen een arm ontwikkeld met een rupsband.
  • Een team had voor het inbrengen van een stand een oplossing gekozen van richten op de zwarte lijn door middel van een kleurensensor en op het laatst op snelheid om voldoende kracht te genereren.
  • Een team was naar het ziekenhuis in de woonplaats gegaan om met patiënten te praten over de zorg. De resultaten van het onderzoek waren verwerkt in de presentatie.

Tijdens de technische beoordelingen was er voldoende ruimte om met de jongeren te praten wat ze wel en niet leuk vonden, wat het verschil was tussen een apparaat en een robot, verschijningsvormen van een robot  en waar robots ingezet worden over een carrière in de techniek, Al met al een lange, intensieve maar fantastische dag.

Bekijk hier het filmpje van de dag.

De uitslag van de dag is hier te lezen.

Hieronder een impressie van de dag in foto's.

    « terug naar overzicht