Theorie - remmen

Elektromagnetische schijfrem
Deze zogenaamde arbeidsstroom bekrachtigde rem. Deze rem wordt bekrachtigd indien er een stroom vloeit (vergelijkbaar met een elektro magnetische koppeling).

Schuifankermotor
Motor en rem ineen. De schuifankermotor heeft een conische rotor. Hierdoor worden op de rotorstaven, naast radiale krachten, ook axiale krachten uitgeoefend. Deze axiale krachten werken tegen de veerdruk in, waardoor bij normaal bedrijf de rotor binnen de stator wikkelingen draait.

Veerdrukschijfrem, rem met permanent magneet
Dit zijn zogenaamde ruststroom bekrachtigde remmen. Dat wil zeggen wanneer er geen stroom door de rem vloeit, wordt de rem bekrachtigd. Over het algemeen worden de ruststroom bekrachtigde remmen vanuit veiligheidsoverwegingen toegepast. De remkracht wordt geleverd door een veerdruk of een permanente magneet. Het opheffen van de veerdruk kan geschieden door het bekrachtigen van een gelijkstroommagneet die een kracht uitoefent, tegengesteld aan de veerdruk.

Alle theoriepagina's zijn gebundeld in een ‘Theorieboek'. Op verzoek kunnen wij u dit toesturen. Klik hier om het theorieboek aan te vragen.