Theorie - voedingen

Ga hier naar de productenpagina:

Hoe selecteert u een voeding?

U dient rekening te houden met de volgende zaken:

a.) Wat is de netspanning?
Bijvoorbeeld: Europa heeft 230VAC 50Hz en in de USA is 115VAC 60 Hz de standaard.

b.) Wat is de maximale voedingsspanning van de versterker?
De voedingsspanning bepaalt het maximale toerental van de motor. De maximale voedingsspanning van de versterker moet in acht genomen worden. De uitgangsspanning van de geselecteerde voeding mag in worst case condities - onbelast en wanneer de netspanning 10% hoger is - niet boven het maximum van de versterker uitkomen. De spanning kan worden "opgepompt" doordat de motor als generator gaat werken wanneer er dynamisch geremd (4Q) wordt en de massatraagheid van de last hoog is. Dit kan tot gevolg hebben dat de versterker beschadigd raakt wanneer hierbij de maximale voedingsspanning van de versterker overschreden wordt. Een shunt regelaar (of ballast schakeling ) is dan nodig om de spanning te begrenzen door energie te dissiperen via een weerstand (ook wel remweerstand genoemd).

c.) Wat is de benodigde uitgangsstroom?
Allereerst moet bekend zijn hoeveel koppel de applicatie nodig heeft en hoeveel motorstroom nodig is om dit koppel te genereren. Ten tweede moet er gekeken worden naar de eerder geselecteerde spanning. Hierna is het mogelijk de benodigde voedingsstroom te berekenen met de volgende formule.
Pin= Pout (gesteld rendement =100%)
Uin*Iin =Uout *Iout

Voorbeeld:
Motor: heeft 24V en 5A nodig (120W)
Versterker : AMC 12A8 ( Umin = 20VDC Umax= 80VDC)
Selectie voeding:
40 VDC x 3A -> (120W)
of
60 VDC x 2A -> (120W)

LET OP!!
12VDC *10 is ook 120W, maar 12 V is lager dan Vmin van de versterker.

Alle theoriepagina's zijn gebundeld in een ‘Theorieboek'. Op verzoek kunnen wij u dit toesturen. Klik hier om het theorieboek aan te vragen.